11 Ağustos 1999, Çarşamba günü Elazığ'da izlediğimiz tam güneş tutulmasının sağlıklı bir biçimde gözlenmesi için gerekli bütün koşulları sağlayan Elazığ'daki kurum ve kuruluşların yönetici ve çalışanlarına, engin konukseverlikleri ile bizleri konuk eden tüm Elazığ'lılara teşekkürü borç biliriz.

 
 
MARMARA DEPREMİNDE YAŞAMINI YİTİREN İNSANLARIMIZIN ANISI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ.
HEPİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN.

 

1999 yılı Temmuz ayına girdiğimizde,üç yıl önce hazırlıklarına başladığımız güneş tutulmasına artık sayılı günler kalmıştı. Temmuz ayı sonunda İstanbul'da yapılabilecek bütün hazırlıklar tamamlanmıştı. Gözlem araç ve gereçlerimiz 2 Ağustos günü karayolundan tutulma ekibinin bir bölümüyle birlikte  Elazığ'a doğru yola çıktı. Ekibin diğer bölümü gözlemlerimizin bir kısmını ortak gerçekleştirdiğimiz İtalyan ve Slovak tutulma ekipleriyle 3 Ağustos günü Yeşilköy havaalanında buluştu. Akşam saatlerinde ulaştığımız Elazığ havaalanında  mevsim normallerinin üstünde çok sıcak bir hava ile karşılaştık. Önceki yılda aynı tarihlerde Elazığ'da incelemelerimizi sürdürmüş ama böylesine bir sıcak hava yaşamamıştık.
   Elazığ'lıların tutulma için her bakımdan hazır oldukları havaalanından belli oluyordu. Tutulma gününe kadar konakladığımız Elazığ Şeker Fabrikası tesislerine karayolu ile gelen ekibin diğer bölümüyle birlikte yerleştik. Ertesi gün, öğretmenevinde kalan Japon tutulma ekibiyle buluştuk. Aynı gözlem parkını paylaşacağımız bu ekiple birlikte Harput'a çıktık. Gözlem parkımızı 1998 yılında yaptığımız incelemeler sonucu belirlemiştik. Her ekip kendine ayrılan yere  yerleşip  tutulma için hazırlıklara başladı. Yerel yöneticiler gözlem parkımıza kadar yolların asfalt olmasını ve elektriğin buraya sağlıklı bir biçimde taşınmasını sağlamışlardı.
   Sabahları erken saatlerde şeker fabrikasından ayrılıyor sıcağın dayanılmaz hal aldığı saatlere kadar hazırlıklarımızı sürdürüp tekrar şeker fabrikasına dönüyorduk. Yemek ve kısa bir dinlenmenin ardından tekrar Harput'a çıkıyorduk. Günler böyle geçerken 6 Ağustos Cuma, akşamüstü şeker fabrikasında bulunduğumuz sırada hiç arzu etmediğimiz bir olay oldu. Batı ufkunu yağmur habercisi karabulutlar  kaplamaya başlamıştı. Olası bir sağanağa karşı gözlem parkımızdaki aletlerimizi korumaya almak için bir grup hemen Harput'a hareket etti. Şeker fabrikasının bulunduğu bölgede uzun süren sağanaklar yaşanırken Harput'a tek bir damla bile düşmemişti. Takip eden günlerde zaman zaman beliren  bulutlar bizi endişelendirmeye  devam etti. 8 Ağustos Pazar günü, Kandilli Rasathanesi Jeomanyetizma laboratuvarından gelen ekipde bize katıldı. 9 Ağustos günü yabancı konuklar Elazığa gelmeye başlamıştı. Yeni profesyonel gözlemcilerin katılımıyla gözlem parkımız giderek kalabalıklaşıyordu. Son denemelerimizi yaptığımız gün tam tutulma saatinde güneşin önünden bulutlar geçmeye başladı. Tutulma günü için kaygılanmamak artık elde değildi.
   Devlet Meteoroloji Müdürlüğünün ve Kandilli Rasathanesi Meteoroloji laboratuvarının yaptığı hava tahminlerine göre Elazığ'da tutulma günü parçalı bulutlu olacaktı. Oysa Diyarbakır'da havanın tamamen açık olacağı bildiriliyordu. Diyarbakır'a gidip gitmeme tartışmaları arasında 10 Ağustos gününü umut dolu kapadık,tutulma saatinde hava açıktı. Yabancı konukların arasında internet aracılığı ile hava tahminlerini izleyen meteoroloji uzmanları ve bizim ortak kanımız  tutulma sırasında Elazığ'da havanın açık olacağı idi.
   3 yıl boyunca hazırlıklarını sürdürdüğümüz tutulma günü geldi. Sabah saatlerinde bizi ürküten bulutlar öğle saatlerine doğru dağılmaya başladı. Heyecanla beklediğimiz an gelmişti, bu anı belgeleyebilmek için hepimiz bir aletin başındaydık. Bilimsel deneylerimizin yanısıra tutulmanın farklı safhalarındaki görüntülerini yakalamak için önceden hazırladığımız programlara uygun olarak çektiğimiz fotoğrafların bir bölümünü aşağıda yayınlıyoruz.

KANDİLLİ RASATHANESİ TUTULMA EKİBİ

Elazığ ekibi:
Atila Özgüç, Engin Sözen, Tamer Ataç, Levent Altaş, Ayten Düzgelen, Cüneyt A. Genç, Hüseyin Kurt, Mükremin Kılıç, Selçuk Ataç, Çetin Yılmaz, Kürşat Aras, Atilla Yılmaz, Adem Okul.
A. Cacciani, Çimen Özgüç, Tansu Sözen.
Vojtech Rusin, Peter Zimmerman, Klocok Lubomir, Manik Karol.
William C. Livingston, Leon Ofman.
Jeomanyetizma laboratuvarı: 
Stuart R.C. Malin, Mustafa Kemal Tuncer, Oya Yazıcı Çakın, S. Bülent Tank
İstanbul ekibi: Hülya Yeşilyaprak, Cumhure Üçer
Osmancık ekibi:
Haşmet Bölge, Arzu Bölge.
Sivas Sorumlusu:
Gökhan Şen.
Batman Sorumlusu:
Serkan Yılmaz

GÖZLEM PARKIMIZDAN GÖRÜNTÜLER


 

 
GÜNEŞ TUTULMASI SIRASINDA ÇEKTİĞİMİZ FOTOĞRAFLARIN YAYIN HAKKI KANDİLLİ RASATHANESİ VE DEPREM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNE AİTTİR. İZİN ALINMADAN HİÇ BİR YERDE YAYINLANAMAZ.
GÖZLEMCİLER:

Atila Özgüç, Engin Sözen, Tamer Ataç, Levent Altaş, Ayten Düzgelen, Cüneyt A. Genç, Hüseyin Kurt, Mükremin Kılıç, Selçuk Ataç, Çetin Yılmaz, Kürşat Aras, Atilla Yılmaz

Aşağıdaki görüntüleri Minolta Dynax 500 si, AF ZOOM 75-300mm zoom lens, f/4.5-5.6 ve Nikon FE10, 60-300 Soligor Zoom lens f/4.5-5.6 kullanarak üç ayak üstünde 200 ASA'lık Kodak Royal Gold filmini kullanarak elde ettik, sonra bu görüntüleri bilgisayar ortamında bir araya getirerek aşağıdaki görüntüyü oluşturduk. 11 Ağustos tam güneş tutulmasının bütün safhaları görülmekte.

TUTULMANIN VİDEO GÖRÜNTÜSÜ

Aşağıdaki görüntüleri Unitron marka teleskobun ayakları ve takip sistemi kullanılarak üstüne yerleştirilen 700 mm odak uzunluklu ve 60mm objektif açıklıklı (f/d:11.7) dürbünün arkasına takılan Leica M1 fotoğraf makinası ile elde ettik. 100 ASA'lık Kodak Royal Gold film kullandık.


Aşağıdaki korona görüntüsü tutulma sırasında 4 ayrı poz süresi ile çekilmiş görüntülerin Adobe Photoshop programında birleştirilmesi ile elde edildi.

Aşağıdaki görüntüleri elde etmek için Odak uzunluğu 2000 mm, Objektif çapı 200 mm (f/d:10) olan Celestron C8'e konvertör takarak odak uzunluğunu  1260 mm'ye (f/d:6.3) düşürdük.Teleskobun arkasına Minolta Dynak 700 si fotoğraf makinası taktık film olarakda 100 ASA'lık Kodak Royal gold film kullandık. Görüntüleri daha büyük görmek için küçük görüntülerin üstüne tıklayın.

 
Filmlerin taranmasında bize ellerindeki bütün olanakları sunan
DIMAGE DIGITAL IMAGING http://www.dimage.com.tr  e-mail: dimage@superonline.com
PATATES BASKI http://www.patatesbaski.com.tr  e-mail: cigizog@ibm.net
firmalarına tesekkür ederiz.

TUTULMA ÖNCESİ YAPTIĞIMIZ HAZIRLIKLAR VE GÜNEŞ TUTULMALARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ ALMAK İSTİYORSANIZ BURAYA TIKLAYIN

5000 YILLIK GÜNEŞ TUTULMALARI KATALOĞU BURAYA TIKLAYIN

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Güneş Tutulması Görüntülerini görmek için buraya tıklayın

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Güneş Tutulması Görüntülerini görmek için buraya tıklayın

ODTU Fizik Bölümü Güneş Tutulması Görüntülerini görmek için buraya tıklayın

Bu sayfa 17 Eylül 1999 günü Tamer Ataç tarafından hazırlandı, soru ve önerilerinizi Tamer Ataç'a gönderebilirsiniz. e-mail: atac@boun.edu.tr